Bograč je morda v Sloveniji med manj znanimi jedmi, a povsem nezasluženo, saj gre za izredno okusno jed, ki ji ni para, izhaja pa z Madžarske, kjer ji pravijo “bogracs”. Tam velja za tradicionalno “pastirsko” jed, ki so jo kuhali pastirji med dolgimi pašnimi meseci.  Jed je najbolj prepoznavna v Prekmurju, kjer kuhajo tudi najbolj avtentično različico jedi, medtem ko se drugod po Sloveniji pogosteje kuha druga različica, in sicer bograč po balkansko.

bograc

Ključne sestavine v bograču so vsekakor govedina, divjačina in svinjina, kar je prva razlika med bogračem in golažem, ki je tudi po okusu in videzu najbližja jed. Podobno kot pri golažu, gre v bograč tudi ogromna količina čebule, in sicer naj bi bilo najbolje, da je čebule skoraj toliko kot mesa, saj naj bi ravno čebula, prepražena na kakovostni svinjski masti, dajala bograču tisti pravi okus. V bograč nato dodate razne začimbe, kot je origano, peteršilj, majaron, poper, rdeča paprika in drugo, ter počasi kuhate in redno zalivate z vodo še vsaj 2-3 ure. V tem času se meso primerno zmehča. Nikakor ne pozabimo tudi na lovorov list, ki ga pred postrežbo odstranimo.

Bograč je podobno kot golaž in druge “mesnate” enolončnice izredno obstojna jed, ki je, kot so govorile že naše babice, najboljša pravzaprav šele po nekaj dneh in nekaj pogrevanjih. To pomeni, da je jed zelo primerna za posameznike in družine, ki nimajo veliko časa, saj se lahko skuha že med vikendom, ko je časa nekoliko več, med tednom pa želeno količino jedi preprosto pogrejete in kosilo je pripravljeno. Seveda lahko večjo količino skuhanega bograča tudi zamrznete v manjših posodicah in tako zagotovite še daljšo obstojnost. Tako boste lahko v bograču uživali še mesece. V kolikor časa za pripravo bograča nimate, pa vam še vedno ostanejo odlične predpripravljene izbire, katerih je v trgovinah dandanes že res veliko, pripravljene pa so iz najkakovostnejših slovenskih sestavin.