Robotske kosilnice prihodnosti so prihajajoči modeli v razvojnih oddelkih proizvajalcev. Ker gre za strogo varovana območja, je dostop do njih nemogoč. Kljub temu, pa si prihodnost robotske kosilnice (več na naslovu https://www.kmetijskaoprema.si/Robotske-kosilnice)  lahko predstavljamo na podlagi danes znanih dejstev ter različnih trendov. Tehnologija danes napreduje izredno hitro, kar hkrati pomeni tudi razmeroma hitro zastaranje tehnologije starejšega datuma.robotske kosilnice

Nekoč oprema top robotske kosilnice, čez generacijo ali več generacij postane domena vedno večjega števila cenejših modelov. Novi top modeli robotske kosilnice imajo obratno najnovejšo tehnologijo, oziroma lastnosti, ki so jih proizvajalci skrbno skrivali v razvojnih oddelkih. Proces razvoja se s tem na zaključi, ampak zgolj ponovi in nadaljuje. Medtem, ko lastnik uživa v top lastnostih robotske kosilnice, razvojni oddelki že snujejo izboljšane modele.

Robotske kosilnice se spreminjajo tudi skladno z dostopnostjo tehnologije. Marsikaj njihovi proizvajalci ne izdelujejo sami, ampak kupujejo na trgu. Kupujejo pa tisto, kar je na prodajnih policah.

Robotske kosilnice obstajajo že več desetletji, na podlagi trenda njihovega razvoja si lahko predstavljamo njihove modele prihodnosti. Sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja sta  Husqvarna in Friendly Robotics začela razvoj robotske kosilnice z imenom Robomow.

Prve robotske kosilnice so prišle na trg tri leta kasneje. To so bile kosilnice, ki so omogočale samostojno košnjo ter polnjenje na polnilni postaji. Naslednja generacija robotskih kosilnic je prišla na trg pet let kasneje, njihova značilnost je bil vgrajen zaslon z možnostjo nastavitve dodatnih funkcij. S tem so robotske kosilnice pridobile možnost nastavitve števila košenj v naprej.

Prehod v novo tisočletje je zaznamovala tudi rast trga, zato so robotske kosilnice začele zanimati vedno večje število konkurentov. Dodatna konkurenca na trgu, pa pomeni iz generacije v generacijo zmogljivejše in boljše robotske kosilnice. Na račun boljših akumulatorjev, se je povečevala površina košnje brez polnjenja.

Današnji čas zaznamujejo predvsem aplikacije na pametnih telefonih. Z njimi ima uporabnik popoln nadzor nad robotsko kosilnico, lahko jo vključi, zaustavi, pošlje na polnilno postajo in podobno.

Tagi: