Sončni dnevi so kot nalašč za vožnjo z motorjem – pravi ljubitelji teh konjičkov pri tem zanemarijo tudi letni čas. Spomladanski, poletni, jesenski in celo zimski meseci se lahko izkoristi za mirno vožnjo po naši prelepi deželi, pri tem pa je nujno poskrbeti za izbiro ustrezne motoristične čelade. K temu dodatno spodbuja tudi nenehna izpostavljenost motoristov padcem (in seveda zakonska podlaga), zato je obvezna uporaba čelade za varnost.

Da bo pot varna…

Motoristične čelade imajo velik pomen kot oblika varovalne opreme motorista. Čeprav se včasih zdi, da na kratkih razdaljah njena uporaba ni pomembna, je dovolj zgolj en, kratek in nepreviden zavoj… In pride do nesreče. Pri padcih pa je najpogosteje izpostavljena glava. Namen čelade je, da prepreči poškodbe glave oziroma vsaj zmanjša njihov obseg, pri tem deluje tako, da zmanjša vpliv sile ob padcu. Pri vseh padcih je ključno, da se z uporabo čelade omeji poškodbe lobanje, s tem pa neposredni vpliv na možgane, kar močno poveča možnosti okrevanja (in preživetja) motorista ob padcih.

 

Motoristične čelade zagotavljajo varnost uporabnika.

 

Sestava motorističnih čelad

Sodobne motoristične čelade običajno razdelimo v več skupin: integralne oziroma zaprte, preklopke, kros oziroma enduro, jet ali odprte, modularne ali cross-over motoristične čelade ter polčelade. Slednje omogočajo najmanj zaščite, zato se njihova uporaba odsvetuje.

Čelade običajno sestavljata vsaj dva sloja, pri tem je zunanja običajno sestavljena iz plastike oziroma umetne mase. Zunanje plast deluje kot zaščita. Sestavljena je lahko iz termoplastičnih materialov (npr. polikarbonata ali poliamida) ali pa kompozitnih materialov (npr. ogljikova vlakna). Notranja plast je namenjena blaženju udarcev zunanje plasti in dobro oprijema glavo motorista. Izdelana je lahko iz enega ali več plasti.

Cenovni razpon motorističnih čelad je velik – odvisen je od materialov, ki ga sestavljajo (kompozitni materiali so dražji), oblike, velikosti, opreme, vezirja in seveda znamke proizvajalca čelade. Pri izbiri bodite pozorni, da izbirate čelade, ki so svetle in dobro vidne v prometu. Trg ponuja čelade, ki vključujejo sistem proti megljenju vezirjev – tudi to je naložba, ki se zagotovo izplača.