Način ogrevanja s toplotno črpalko je zadnje čase čedalje bolj iskan način ogrevanja. Danes poznamo že ogromno vrst toplotnih črpalk in ena izmed njih je tudi Dimplex toplotna črpalka. Z Dimplex toplotno črpalko si lahko skozi celo leto ogrevate stanovanjske prostore in sanitarno vodo. Poleti pa lahko prostore z njo tudi hladite. Toplotna črpalka je tako namenjena ogrevanju in hlajenju.toplotna črpalka

Pri izbiri toplotne črpalke so stroški zelo majhni, saj energijo pridobi brezplačno iz okolice. Ker toplotna črpalka nima nobenih emisij v ozračje je znana kot ogrevalni sistem sedanjosti in prihodnosti. Kot brezplačni toplotni vir energije pa se lahko koristi energijo shranjeno v zemlji, podtalnici in zraku. Na podlagi možnosti črpanja energije, tako poznamo tri vrste toplotnih črpalk.

Toplotna črpalka zrak voda – je najcenejša in najenostavnejša izbira ogrevanja. Ustrezna moč in izvedba toplotne črpalke se izbere glede na izgube objekta in vrsto ogrevalnega sistema. Toplotna črpalka se namesti poleg objekta, ter se z elementi ogrevanja v kotlovnici poveže z vodno ali plinsko povezavo. Ali toplotno črpalko postavite na sončno ali senčno mesto nima vpliva na učinkovitost le te, saj na toplotno črpalko vpliva temperatura zraka.

Toplotna črpalka zemlja voda – je najbolj zanesljiva rešitev ogrevanja z malo spremembami toplotnega vira skozi celotno življensko dobo ogrevalnega sistema. Toplotna črpalka se namesti v kotlovnici s cevmi kolektorja ali sonde toplotnega vira. V ceveh kolektorja oz. sonde je mešanica vode in glikola. Slednja prenaša toploto iz zemlje v toplotno črpalko. Poleg toplotne črpalke se v kotlovnico namestijo tudi ostali elementi (grelnik vode, obtočne črpalke…).

Toplotna črpalka voda voda – je najbolj učinkovita rešitev ogrevanja in hlajenja prostorov. Kot toplotni vir služi podtalnica, ker pa je temperatura zelo visoka skozi celo leto je za učinkovito ogrevanje potrebno zelo malo dodajanje energija. Ta toplotni vir je mogoče koristiti povsod, kjer je na voljo zadostna količina podtalnice.

Tagi: