Zobni aparat

S pomočjo zobnih aparatov uravnavamo svoje zobe. Če zobozdravnik vidi, da zobje niso pravilno uravnani, nas priporoči ortodontu. Ortodont nam s pomočjo zobnega aparata pomaga odpraviti kakršne koli nepravilnosti. Dobro je, da predvsem tisti otroci in mladoletniki, ki imajo veliko nepravilnosti, čimprej obiščejo ortodonta, ki vedel kaj storiti. Slabe navade oz. razvade kot so sesanje prsta, pokvari pravilen ugriz.

Dejstvo je, da ni noben človek prestar, torej ni starostnih mej glede nošenja aparata. V osnovi se zobni aparati delijo na fiksne in snemljive. Če imamo fiksni aparat, nam ortodont s posebnim lepilom prilepi tako imenovane nosilce na zobe. Na te nosilce se napelje žica, ki je zelo elastična in nam hitro pomaga do boljših rezultatov. Običajni oz. standardni nosilci so izdelani in iz posebno trpežne kovine. Poznamo tudi nevidne zobne aparate, ki pa so dražji od običajnih.

zobni aparat

Ko dobimo zobni aparat, je higiena ključnega pomena. Na nosilcih se nam lahko nabere hrana. V lekarnah in drugje lahko kupimo razne pripomočke (zobna ščetka, nitka), ki nam olajšajo dostop do težko dosegljivih mest. Če si zob in aparata ne očistimo dobro, se kasneje po odstranitvi aparata poznajo rumeni madeži na zobeh. Koliko časa boste imeli aparat, je odvisno od resnosti primera. Prvi teden po namestitvi aparata je možna bolečina, zato je potrebno jesti zelo mehko hrano.

Po končanem zdravljenju se lahko aparat odstrani. Ortodont odstrani žičko in s kleščami previdno odstrani nosilce. Z brušenjem odstrani lepilo, da so zobje lepo gladki. Da se zobje ne bi premaknili in vrnili v prvotno stanje, kajti to je mogoče, se na zobe prilepi fiksni retencijski aparat. To je žica, ki se zalepi na notranjo površino zob. Cena zobnega aparata z dvema zobnima lokoma se giblje okoli 2000€, odvisno od ponudbe. Če je osebi nepravilnost ovrednotena kot srednje težka ali težka, ji ni treba plačati zobnega aparata, saj to krije zavarovalnica.

Tagi: