Težko se je odreči razkošju, ko si zaželite nekaj sladkega ter to lahko zadovoljite s preprostim sprehodom na svoj vrt in si tam vzamete sadež iz drevesa. Za svoje domače sadje seveda vemo, da ni preživelo nobenih škropil ali ostalih škodljivih snovi, hkrati pa se lahko pohvalimo, da je to uspelo prav nam, tako si lahko tudi pripravimo domačo marmelado, kompot in še več ostalih dobrot, s pomočjo katerih nas bodo tudi pozimi opomnile na naravo. Obrezovanje slive ni izredno potrebno, saj lahko vsako sadno drevo uspe samo, kar bi verjetno priskrbelo hitrejše uspevanje, vendar bi prehitro pričele odmirati. Obrezovanje slive je, zato zelo pomembno ter verjetno pomembnejše kot si nekateri predstavljajo. Redno obrezovanje slive poskrbi za boljši razvoj vitalnega in zdravega lesa, hkrati pa poskrbi tudi za notranjost krošnje, da ta dobi dovolj zraka in svetlobe, zaradi česar bo le ta ostala zdrava. Tako lahko tudi odpravimo potrebo po uporabi kemičnih škropil, ker obrezovanje slive zagotovi pravo prosvetljenost same krošnje, kar ji da večjo odpornost. Moramo se zavedati, da glivične okužbe drevesa povzroči pregosta krošnja na drevesu, saj te obožujejo vlažno okolje. Hkrati pa so neobrezana drevesa izredno nepredvidljiva, kar vodi do majhnih sadežev, kateri so nepravilne barve in posledično tudi kisli. Rast sadežev pri teh drevesih poteka le na vrhu same krošnje, če pa drevo redno obrezujemo bod ti tudi uspeli vzdolž vej in po podaljšanem deblu.
Samo rast najbolj spodbudi obrezovanje slive v zimskem času, vendar takrat drevesa mirujejo zaradi česar ne morejo poskrbeti za svoje morebitne poškodbe. Za večino velja, da je najboljši čas za obrezovanje po tem, ko oberemo sadeže oziroma plodove, kar pa se razlikuje od različnih dreves in njihovega vzgajanja. Slive so občutljiva drevesa, katera lahko zaradi obrezovanja pozimi dobijo sadno svetlikavost ali raka, zato je starejša drevesa najbolj primerno obrezovati poleti, za ostale pa velja zgodnja pomlad.