Sladkorna bolezen ali diabetes je presnovna bolezen, pri kateri zaradi prevelikih količin glukoze (ene od vrst sladkorjev) v krvi pride do različnih zapletov. Pogosta zapleta sta okvara živčevja (nevropatija) in naglušnost; če vas zanima, kako zaustaviti njuno napredovanje in omiliti bolečine, obiščite semos.si/sladkorna-bolezen/.

Sladkorna bolezen je zdravstvena težava, ki na začetku nima tipičnih in izrazitih simptomov. Pozorni moramo biti na naslednje stvari; pogosta žeja in posledično pogosto uriniranje, povečana lakota, hujšanje, kljub večjem apetitu, pogostejše okužbe in slabše celjenje ran, bruhanje in bolečine v trebuhu, mravljinčenje v okončinah, zamegljen vid … Ni nujno, da so prisotni vsi simptomi, lahko se pojavijo nenadno ali postopoma, v na začetku bolezni pa se lahko zgodi, da simptomov sploh ne opazimo. Zato je bistveno, da se držimo preventivnih ukrepov in redno obiskujemo zdravnika.

 sladkorna bolezen

Zakaj pride do težav, ki jih povzroča sladkorna bolezen? Zaradi različnih vzrokov pride do pojava, ko sladkor, ki daje našim celicam energijo, ne more vstopiti v le-te. Eden od vzrokov je, da naše telo zaradi bolezni ne more izdelati dovolj inzulina, ki omogoči vstop sladkorja v celice. Včasih se celice preprosto nehajo odzivati na inzulin in sladkorja ne sprejmejo. Sladkor zato ostaja v krvi in se na koncu izloči z urinom.

Sladkorna bolezen se pojavi iz različnih vzrokov, npr. dednosti, določenih bolezni, pogosteje se pojavi v nosečnosti, na pojavnost pa vpliva tudi nezdrav življenjski slog. Dokazano je, da ljudje, ki ne spijo dovolj ali nimajo mirnega spanca, pogosteje zbolijo za to boleznijo. Ravno tako velja za ljudi, ki so manj telesno aktivni, se prehranjujejo nezdravo in/ali imajo povišano telesno težo oz. visok krvni tlak.

Kljub temu, da sladkorna bolezen ni ozdravljiva, ne pomeni da ne moremo nič narediti in trepeti za posledicami. Še vedno je mogoče z zdravim načinom življenja, zdravili in različnimi terapijami omiliti težave in/ali preprečiti dodatne zaplete. V nekaterih primerih pa je mogoče celo preprečiti pojav te bolezni. Zato je zelo pomembno, da se glede bolezni posvetujete z zdravnikom ali sami poiščete zanesljiv vir informacij.