Naj prehlad nebo vaš zimski sopotnikVeste,  da na svetu obstaja približno 200 različnih vrst nahodnih virusnih bakterij? Se zavedate tudi, da te bakterije prežijo skoraj povsod na vas? Če vas zanima kaj več o tem in kako preprečiti prehlad, ste na pravem mestu.

Prehlad ali akutni nahod je virusno nalezljiva bolezen  zgornjih dihal, se pravi nosu. Prvi znaki, da se vam bliža prehlad so občutek premraženosti in nenadni glavoboli. Bolezen doseže vrh v obdobju od 2 do 4 dneh.

Kako se prehladimo?

Največkrat pride do okužbe preko neposrednega stika z okuženo osebo. Kot primer če opazite, da je vaš sodelavec nahoden in da ste v njegovi bližini, obstaja velika možnost, da boste v naslednjih dnevih zboleli. Prehlad nas lahko okuži tudi če se rokujemo, objemamo ali poljubljamo z okuženo osebo. Prehlad nas lahko tudi ujame, če se je okužena oseba dotikala nosu ali ust, nato pa se je dotikala tipkovnice, kljuke ter drugih vsakdanjih predmetov. Ob stiku je na te predmete prenesla na tisoče virusnih bakterij nahoda. Obstajajo tudi primeri, ko pa preproste ne boste  zboleli. Temu se lahko zahvalite vašemu imunskemu sistemu, dobri prehrani in zadostni količini spanca.

Kako poskrbeti da prehlad nebo vaš zimski sopotnik?

Najboljša preventiva za to je, redno umivanje ter razkuževanje rok. Dvakrat premislite tudi česa se dotikate, če se morate rokovati, si roko prekrije z rokavom ali krpico. Ne delite predmetov z okuženo osebo, seveda kadar to ni nujno.

Po statistki se  prehlad največkrat skriva na računalniških miškah, tipkovnicah, bankovcih, na ograji od tekočih stopnic ter bencinskih črpalkah.

Če boste upoštevali teh nekaj nasvetov, je prehlad lahko samo brezpredmetna grožnja za vas.

Tagi: