Redno ščetkate in nitkate zobe? Skrbno negujete svoje zobe, ali vam to ni tako pomembno? Cena za sijoče zobe, kakršne vidite v reklamnih spotih ali pri nekaterih zvezdnikih domačega in svetovnega kova, je lahko velika. Pa ne le v denarnem smislu, ampak tudi v smislu, da morate za snežno bele zobe ves čas skrbeti in redno hoditi k zobozdravniku. Res pa je, da le s ščetkanjem in nitkanjem tega učinka najverjetneje ne boste dosegli. Doplačati boste najverjetneje morali tudi zobne prevleke – cenik je dostopen pri vašem osebnem zobozdravniku.

Zobna prevleka je umetno narejena in lahko nadomešča zobno krono naravnega zoba. Naredi se jo v primeru, da je zobna krona tako zelo poškodovana, da je ni mogoče obnoviti s plombiranjem. Z njo se pokrije zob, ki je zelo zabarvan in se ne da narediti nič drugega; z njo se nadgradi implantat; če manjka en zob ali več, se z njo naredi nosilni mostiček; izboljša obliko zoba in je pomemben element za estetsko zobozdravstvo.

Zobne prevleke – cenik je dostopen v vsaki zobozdravstveni ambulanti – so narejene iz različnih materialov, kot na primer kovine, porcelana, cirkonija in še česa. Material iz katerega bo vaša zobna prevleka največkrat izbere zobozdravnik, na podlagi ugriza, estetike in vašega finančnega vidika. Ljudje največkrat izberejo porcelanasto in cirkonijevo zobno prevleko. Vsak material ima seveda svoje prednosti in slabosti. Zobozdravnik vam bo zobno prevleko priporočil, če imate razmik med zobmi, če so ti poškodovani ali vam povzročajo težave,, če je treba zaščititi gnil ali poškodovan zob, ali če si zaželite izboljšati estetski izgled vaših zob.

Zobne prevleke – cenik ni za vse enak, saj je cena odvisna predvsem od materiala, ki ga izberete za izdelavo prevleke. Koliko časa bo zdržala zobna prevleka je težko reči, saj je to odvisno tudi od ustne higiene vsakega pacienta. Tudi nekatere navade, kot na primer grizenje nohtov, ji skrajša življenjsko dobo.